ارتودنسی چیست ؟ شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد. برای پیدا کردن پاسخ این پرسش، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
در دنیای امروزه ارتودنسی واژهای است که در بین عموم مردم بسیار تکرار می شود و هر کسی تعریف کلی از ارتودنسی را دارد. ما در این مقاله به بررسی تخصصی ارتودنسی می پردازیم.
واژه ی ارتودنسی از کلمه یونانی Ortho به معنای مستقیم و Dens به معنای دندان گرفته شده است. ارتودنتیست ها بسته به مشکل دندانی که برای بیماران به وجود میآید ممکن است چند ماه تا چند سال برایشان درمان ارتودنسی را تجویز کنند.
ارتودنسی یکی از روشهای مخصوص دندان پزشکی است که می تواند مشکلات بسیاری را در فک و دندان حل کند. این مشکلات بستگی به نوع، شرایط و شدت شان دارای طول درمان مختلف و هزینه های مختلفی می باشد.
ارتودنسی ها به چند دسته تقسیم می شوند؟
ارتودنسی شامل دو دسته می باشد:
همچنین باید بدانید که ارتودنسی های نوع ثابت و نوع متحرک هر کدام شان به چند دسته و انواع مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه به تمام این ها می پردازیم.
ارتودنسی ثابت به درمان ارتودنسی گفته می شود که در آن بیمار به هیچ عنوان نمی تواند تحت هیچ شرایطی ارتودنسی را از داخل دهانش خارج کند و این کار فقط به وسیله متخصص ارتودنسی انجام می شود.
ارتودنسی های ثابت از سیم ها و براکت های فلزی تشکیل شده اند که با گیره های مختلفی دور دندان ها کشیده شده و دندان ها را نگه می دارند. معمولاً ارتودنسی ثابت برای درمان هایی که شدت مشکل دندانیشان بالا است استفاده می شود و یکی از کم هزینه ترین نوع ارتودنسی می باشد. این ارتودنسی ها از انواع فلزی، سرامیکی، استیل، رنگی و … می توانند باشند.
ارتودنسی متحرک هم مانند ارتودنسی ثابت به چند دسته مختلف تقسیم می شود. ابتدا به تعریف آن میپردازیم:
ارتودنسی متحرک به ارتودنسی گفته میشود که همانطور که از نامش پیداست متحرک بوده و فرد حین غذا خوردن و رعایت بهداشت دهان و دندانش می تواند آن را از دهانش خارج کرده و پس از انجام کارهای مربوط به خود مانند: خوردن، آشامیدن و تمیز کردن دندان ها، آن را دوباره داخل دهن و روی دندان هایش بگذارد.
این ارتودنسی هم از نوع فلزی می باشد و هم از نوع غیر فلزی.
همچنین ارتودنسی متحرک دارای نوع نامرئی و فلزی می باشد که نوع نامرئی آن جزو گران ترین نوع ارتودنسی است. جنس ارتودنسی متحرک نامرئی از پلاستیک با کیفیت بسیار بالا ساخته شده است و هیچ توجهی را به خود جلب نمی کند.
مسلماً یکی از سوالاتی که افراد در این مواقع با آن مواجه می شوند این است که آیا مشکل دندان هایشان با استفاده از درمان ارتودنسی قابل حل است یا خیر.
باید گفت ارتودنسی، مشکلات مربوط به فک و دندان را برطرف می کند که عبارتند از:
در برخی از موارد که فرد با مشکل شلوغ بودن بیش از حد دندان مواجه هست، ارتودنتیست مجبور است قبل از شروع کار درمان ارتودنسی یک یا چند دندان اضافی را بکشد. دلیل این کار این است که فک برای جابجایی دندان ها جا باز کند.
ارتودنسی در کنار حل مشکلات مربوط به دندان های کج و مواردی که در بالا گفته شد موارد دیگری را هم تحت پوشش درمانی خودش قرار می دهد که عبارتند از:
تقریباً تمام درمان های ارتودنسی با استفاده از گرفتن یک تصویر و قالب از دهان بیمار آغاز میشود که ارتودنتیست ها می توانند با استفاده از آن بیمار و فکش را ارزیابی کرده و موارد مناسبی که میتوانند برای درمان مشکل دندانشان مناسب باشند را اعلام کنند. پس از آن ارتودنسی را نسبت به جنس و نوع مربوطه انتخاب کرده و روی دندان نصب میکنند.
پس از آن باید هر شش هفته برای ارزیابی مشکل دندان و فک و پیشرفت درمان دندانتان، به پزشک ارتودنتیست خود مراجعه کنید.
برای دانستن این نکته که ارتودنسی چیست ، باید فواید آن را بشناسید. ارتودنسی مزایای بیشتری نسبت به بهبود ظاهری و ایجاد یک خنده زیبا دارد که شامل موارد زیر می شود:
درمان ارتودنسی در کنار مزایا و ویژگیهایی که دارد ممکن است معایب و خطراتی هم داشته باشد که عبارتند از:
این امر ممکن است در صورت تعویض نکردن نواحی اطراف بریس ها و جمع شدن پلاک در اطراف فلز های ارتودنسی باعث ایجاد پوسیدگی می شود.
این امر ناشی از حرکت و اتصال دندان ها با بریس ها است که منجر به این عارضه می شود.
این امر به دلیل استفاده از بریس در برخی از افراد ایجاد می شود که ممکن است باعث ایجاد و تشدید التهاب لثه شود و خطر بیماری لثه را افزایش دهد.
در کل پس از اینکه ارتودنسی روی دندان های شما قرار داده شد باید خیلی از نکات بهداشتی و مراقبتی را رعایت کنید و آن را پشت گوش نیندازید تا بعد از پایان درمان ارتودنسی، هیچ مشکل یا عارضه ای برای شما ایجاد نشود.
در صورتی که هر کدام از این کارها را انجام ندهید و یا پشت گوش بیاندازید، این را بدانید که حتماً پس از کامل شدن طول درمان ممکن است دندان های شما با پوسیدگی مواجه شود.