google-site-verification=qwMrQRO8X8JHT4rvQ-c672YcLDgPPN-baP455lj4IWE
برای صاف و مرتب کردن دندان های پایین از ارتودنسی دندان پایین استفاده می شود و این ارتودنسی تاثیری بر فک ندارد. ارتودنسی فک پایین از ارتودنسی فک بالا سخت تر است؛ چون دانسیته استخوان فک پایین از استخوان فک بالا بیشتر است پس استخوان فک پایین متراکم تر است و حرکت دندان های پایین در آن دشوار تر است. از دیگر سختی های این ارتودنسی تماس میان براکت های پایین و لب پایین می باشد که منجر به ایجاد ناراحتی در روز های اول درمان بیمار می شود که در ارتودنسی فک بالا موجب آزردگی کمتری در بیمار می شود. در ادامه این مطلب از مجله کرج اورتو درباره امکان ارتودنسی فک بالا و پایین به تنهایی و به خصوص فک پایین صحبت خواهیم کرد.
در روال معمول از ارتودنسی ثابت برای دندان های فک بالا و پایین استفاده می شود که اکثر متخصصین ابتدا فک بالا را ارتودنسی می کنند سپس فک پایین را ارتودنسی می کنند؛ اما در برخی موارد متخصص های ارتودنسی تشخیص می دهند که بیمار احتیاج به ارتودنسی فقط دندان های فک بالا یا پایین است.
معمولا بسیاری از بیماران مراجه کننده به متخصص ارتودنسی این تصور را دارند که با ارتودنسی دندان های زیرین می توان مشکل جلوزدگی فک پایین را اصلاح کرد؛ اما این تصور اشتباه است و بحث های ارتودنسی فک پایین جلو آمده و ارتودنسی دندان های پایینی به طور کامل جدا از هم هستند. در صورتی که دندان های فک پایین از دندان های فک بالا جلوتر باشند پس بیمار احتیاج به ارتودنسی برای صاف کردن دندان ها و عمل جراحی برای عقب کشدن استخوان فک پایین نیاز است.
بیشتر بخوانید: مراحل ارتودنسی دندان را بیشتر بشناسید.
براکت های ارتودنسی که بر دندان ها وصل می شوند در واقعیت فقط امکان جابجایی دندان ها را دارند. بیمارانی که علاوه بر ناهنجاری دندان ها دچار ناهنجاری فک هستند؛ برای درمان تنها با ارتودنسی ثابت قادر به رفع این ناهنجاری نیست و در این گونه بیماران باید ابتدا قبل از ارتودنسی دندان های زیرین باید جلو آمدگی فک پایین را با عمل جراحی درمان کرد تا متخصص ارتودنسی بتواند دندان های فک پایین را مورد معالجه قرار بدهد.
اگر فرد برای درمان ناهنجاری دندان های پایین خواهان استفاده فقط ارتودنسی دندان های فک پایین باشد امکان پذیر است؛ اما به عوامل زیادی بستگی دارد.مشکلات زیادی برای انجام ارتودنسی فک پایین وجود دارد که اولین مشکل این است که دندان های بالا بر دندان های پایین می نشینند و مانند عملکرد هاون غذا را نرم می کنند پس باید براکت های ارتودنسی دندان های فک پایین را به شکلی تنظیم کرد که با ایجاد فشار و ضربه از سمت دندان های بالا دچار آسیب نشوند که کاری بسیار دشوار است.
مشکل بعدی فقط ارتودنسی دندان های زیرین این است که برای ایجاد فضا در میان دندان های پیش فک پایین باید دندان های پیشین فک بالا نیز این امکان را بدهند که اگر دندان های فک بالا اجازه ایجاد فضا در قوس فک دندان های پایین را ندهند پس برای بر طرف کردن این مشکل متخصص ارتودنسی مجبور به ارتودنسی دندان های هر دو فک است.
مشکل بعدی در این روش این است که برای ایجاد هم نشینی و زیبایی در دندان های بالا و پایین بعد از اتمام درمان دندان های بالا و پایین را با کش های ارتودنسی روی هم نشانده می شوند؛ اما این در حالی است که با ارتودنسی فقط ارتودنسی دندان های فک پایین متخصص ارتودنسی فک بالا را در اختیار ندارد که کش های ارتونسی را به آن وصل کند. بیمارانی که برای درمان ناهنجاری های دندان و فک احتیاج به ارتودنسی و جراحی دارند و یا احتیاج به ارتودنسی همراه با کشیدن دندان فک بالا باشد در این صورت ارتودنسی فقط دندان های فک پایین امکان پذیر نیست.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی دندان کودکان به چه صورت است؟
در حالتی که بیمار عارضه اوربایت داشته باشد و دندان های فک بالا در مکان مناسب خود قرار داشته باشند؛ پس برای درمان این مشکل می تواند از ارتودنسی فقط دندان های فک زیر استفاده کند؛ البته با مراجعه به یک متخصص ارتودنسی و انجام معاینات و بررسی آن ها که بتواند مشاوره و روش دقیق درمان را به بیمار ارائه بدهد. در حالت مختلف دیگر اگر بیمار دچار مشکلات آندربایت باشد و بخواهد ارتودنسی فقط دندان های فک پایین را انجام بدهد ممکن است که اختلالات بایت را ایجاد کند و یا این که مشکلات موجود را وخیم تر کرد و امکان دارد با ایجاد ظاهر زیبا کاربرد خود را از دست بدهند پس در این حالت بهتر است که از ارتودنسی هر دو فک استفاده شود.
عوارض خفیف بایت در میان دندان ها ممکن است به شکل جدی بر بیما تاثیر نداشته باشند؛ اما اگر در دندان ها بالا و پایین فرد مطابقت نداشته باشند و به عبارتی هم دیگر را هم پوشانی نکنند ممکن است بیمار در معرض انواع مشکلات مختلف باشد که نامرتب بودن دندان های بالا و پایین عامل ایجاد دندان قروچه است و از عوارض آن ساییده شدن دندان های پایین و حتی شکستن دندان است.
وجود بایت ها یا همان فاصله میان دندان ها باعث ایجاد مشکل درست جویده نشدن غذا می شود که ممکن است مسئله ای کم اهمیت بنظر برسد؛ اما جویدن غذا اولین مرحله هضم آن است که اگر این کار به درستی انجام نشود موجب ایجاد عوارض جدی در فرد می شود.
بعضی از موارد ارتودنسی فقط برای دندان های فک پایین تشخیص داده می شود که ارتودنسی دندان های زیرین قابل انجام است و از کیفیت ارتودنسی دندان های هر دو فک خیلی نمی کاهد؛ اما مهم ترین چالش آن این است که دندان های یک فک درمان شده را با دندان های یک فک درمان نشده را تنظیم کند تا باعث ایجاد هم پوشانی شود.
پس اگر هزینه درمان ارتودنسی فقط فک پایین یا ارتودنسی یک فک تفاوت زیادی با هزینه ارتودنسی دو فک ندارد تعجب نکنید؛ اما همیشه این گونه نیست و اگر برای درمان ناهنجاری های ملایم باشد امکان دارد که هزینه بالایی نباشد. برای رفاه حال بیماران عموما از ارتودنسی اقساطی استفاده می شود تا عموم مردم بتوانند دندان های خود را درمان کنند و از نعمت زیبایی و کاربرد دندان ها بهره مند شوند.
اما در کل باید بگوییم که هزینه ارتودنسی فک پایین قیمتی حدود 60 درصد ارتودنسی دو فک دارد. همچنین باید بگوییم که قبلا درباره قیمت ارتودنسی، هزینه ارتودنسی دندان بالا و هزینه ارتودنسی دندان پایین صحبت کرده ایم.
برای ارتودنسی دندانهای پایین و یا فک بالا مدت زمان مشخصی را نمی توان معین کرد. زیرا مدت زمان ارتودنسی فک پایین به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله: