google-site-verification=qwMrQRO8X8JHT4rvQ-c672YcLDgPPN-baP455lj4IWE
اگرشما هم علاقه مند به دانستن نکات ارتودنسی ثابت دندان هستید، با دکتر کامیار خضری بهترین متخصص ارتودنسی در کرج همراه باشید.
ارتودنسی ثابت دندان به این معنی است که بیمار به هیچ عنوان در طول درمان نمیتواند دستگاه ارتودنسی را که روی دندان هایش نصب شده از روی دندان و دهانش خارج کند. در ارتونسی ثابت، اجزا استفاده شده ر آن شبیه به جواهر هستند که نام آنها براکت می باشد و به دندان متصل می شوند و ثابت می مانند. برخلاف ارتودنسی متحرک، ارتودنسی ثابت به همکاری زیاد بیمار در طول درمان احتیاج ندارد.
درمان مشکلات دندانی توسط ارتودنسی ثابت دندان به طور متوسط حدود دو سال زمان می برد که ممکن است با توجه به نوع ناهنجاری دندان های بیمار و شدت آن ادامه پیدا کند. همچنین در طول دوره ارتودنسی ثابت باید نکاتی را در مورد غذا و خوردن خوراکیهای مختلف رعایت کنید. مثلاً خوراکیهایی مانند ته دیگ، ذرت، میوه های دانه دار، غذاهای جامد سفت و خشک نباید مصرف شود. در غیر اینصورت، براکت از دندان جدا می شود و باید با یک براکت جدید جایگزین شود. در نتیجه باعث طولانی مدت شدن دوره درمان می شود.
همچنین در طول درمان ارتودنسی به صورت ثابت ، بیمار برای جلوگیری از تغییر رنگ و پوسیدگی دندان هایش باید مراقبت های ویژه را انجام دهد.
درمان های ارتودنسی ثابت دندان میتواند حدود یک میلی متر در ماه حرکت کند. در بعضی از موارد هم ممکن است دندان ها بر اساس نوع پیچیدگی و شلوغی بیش از اندازه شان، کشیده شوند. این در زمانی اتفاق میافتد که فک بیمار جا برای حرکت دندان نداشته باشد. بنابراین، بین دو تا چهار دندان معمولاً در این موارد کشیده می شود. بیمار پس از آنکه ارتودنسی روی دندان هایش قرار گرفت باید به صورت ماهانه به دندانپزشک و ارتودنتیست خود مراجعه کند تا بتواند روند درمان را مشاهده کند و دندان ها را بررسی کند.
در زمان مراجعه در هر جلسه نوار های الاستیک سیمی یا فنرهای ارتودنسی ممکن است باعث ایجاد درد شوند. به این دلیل که تمام آنها باید هر چند وقت یکبار تعویض شوند و تا چند روز پس از تعویض ممکن است ایجاد ناراحتی یا درد کند که پس از گذشت چند روز بیماران عادت می کند و دیگر درد ندارند.
همچنین ممکن است به صورت خیلی نادر وقتی که ارتودنسی تعویض می شود یکی از گیره های آن جدا شود و باعث درد در لثه و دندان بیمار شود. در این حالت اگر پس از چند روز درد برطرف نشد، باید بیمار در اسرع وقت یک ویزیت اضطراری داشته باشد.
برای برخی از افراد سوال پیش می آید که آیا ارتودنسی ثابت درد دارد؟ باید در پاسخ بگوییم که ممکن است کمی طول بکشد تا دهان شما به بریس های ارتودنسی عادت کند اما در صورتی که به شما آسیب برساند و باعث ایجاد زخم شود، با مراجعه به پزشک می توانید این مشکلات را حل کنید. این موارد جزو مشکلات ارتودنسی ثابت محسوب می شوند.
✍بیشتر بخوانید: ارتودنسی نامرئی
هدف و کار این نوع ارتودنسی دندان، انتقال دندانها به فضای مناسب خودشان و تنظیم دندان های شلوغ و بهبود رابطه بین دندان ها است. در این نوع از ارتودنسی، براکت ها به دندان ها متصل می شوند و یک سیم از داخل براکت ها عبور داده میشود و نوارهای الاستیک کشسانی بسیار قوی به براکت قلاب میشوند. این نوارها میتوانند سفید، رنگی و یا بی رنگ باشند و در هر جلسه تعویض می شوند؛ اما سیم ها ممکن است در هر جلسه تعویض نشوند. همچنین براکت تا پایان دوره درمان در دهان به صورت ثابت باقی میماند.
ارتودنسی به دو دسته کلی ارتودنسی ثابت و متحرک تقسیم می شود که هر کدام نیز انواع مختلفی دارند.
در این مقاله درباره ارتودنسی ثابت صحبت کردیم. حال می خواهیم شما را با انواع ارتودنسی ثابت آشنا کنیم. این ارتودنسی انواع مختلفی دارد از جمله:
همچنین گفتنی است که از ارتودنسی ثابت می توان فقط برای یک سمت از دندان ها استفاده کرد. برای مثال افرادی که فقط در یکی از فک ها دچار ناهنجاری هستند می توانند از ارتودنسی ثابت یک فک استفاده کنند. این امر برای ارتودنسی ثابت فک پایین و بالا قابل استفاده است.
افرادی هم که میزان ناهنجاری های دندانی آن ها در دو فک باشد می توانند از ارتودنسی ثابت دو فک استفاده کنند.
همانطور که گفته شد در برخی موارد دندان باید بر اساس نوع و شدت ناهنجاری و سن فرد کشیده شود. دندان ها با تشخیص پزشک کشیده می شوند که معمولاً دندان های پرمولر فک بالا و فک پایین هستند که کشیده می شوند. یک نکته بسیار مهم که باید به آن توجه شود این است که هیچ دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی اجازه ندارد که دندان های نیش را از دهان خارج کند. مگر اینکه دندان نهفته ای و اضافه ای در آن قسمت روییده باشد. همانطور که گفته شد اکثراً پرمولرها استخراج می شوند و دندان های نیش در فضای مناسب خودشان قرار میگیرند.
بسته به شرایط بیمار ممکن است گاهی اوقات یک دندان قدامی جلویی فک پایین هم خارج شود. جای کشیده شدن دندان ها را با دندانی را میتوان با اصلاح دندانهای شلوغ و جمع شدن دندانهای قدامی فک بالا یا فک پایین پر کرد. تمامی موارد با استفاده از ارتودنسی برطرف میشود.
همچنین شکاف های ناشی از کشیدن دندان با حرکت سایر دندان ها به مرور زمان، کاملاً پر می شود و بیمار هیچ فضای اضافی بین دندان هایش مشاهده نخواهد کرد.
اکثر بیماران معمولا نگران این هستند که فضایی که توسط کشیدن دندان ها در لثه شان باقی مانده خالی بماند؛ اما اگر تمام دستورالعمل کشیدن دندان به درستی انجام شود این موضوع به هیچ عنوان اهمیت ندارد.
در نتیجه ی ارتودنسی و حرکت دندان ها ممکن است فضا برای رشد دندان های مولر سوم یا دندان عقل ایجاد شود. کشیدن دندان عقل منجر به آرایش دندان قدامی نمی شود و از فضای دندان عقب نمی توان برای تراز کردن دندان های جلو استفاده کرد.
مدت زمان درمان ارتودنسی ثابت بسته به نوع ناهنجاری دندان فرد از حدود ۱۲ ماه تا سه سال متغیر است و ممکن است در برخی از مشکلات فک که شدید هستند، باعث شود که حتی بیشتر از یک سال هم زمان ببرد.
مواردی وجود دارد که بیماران در درمان با ارتودنسی باید به آن ها توجه کنند که عبارتند از:
بهترین زمان برای شروع ارتودنسی می تواند از سن 8 الی 12 سالگی باشد. اما شروع درمان ارتودنسی ثابت هیچ گونه محدودیتی ندارد و کاندیدای درمان ارتودنسی می تواند در هر سنی از مزایای این دستگاه ارتودنسی سود ببرد.
نوع ناهنجاری است که تعیین می کند متخصص ارتودنسی چه دستگاهی را به بیمار پیشنهاد کند. بنابراین بسته به نوع ناهنجاری و شرایط زندگی بیمار متخصص ارتودنسی بهترین دستگاه ارتودنسی را پیشنهاد می کند.
به طور کلی مدت زمان ارتودنسی از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. به صورت میانگین طول درمان با دستگاه های ارتودنسی ثابت 2 سال است. با این حال در برخی بیماران ممکن است این مدت زمان کمتر از 1 سال باشد و در برخی دیگر حتی به 3 سال زمان نیاز باشد تا دندان ها در موقعیت ایده آل قرار بگیرند.